Reflexiones, noticias y clipping sobre la sociedad de la información

A FONS / ROBÓTICA / QUÈ ÉS UN ROBOT? / Andreu Corominas Murtra

Tomas Cascante 04/02/2014 Opinión, Portada No hay comentarios
A FONS / ROBÓTICA / QUÈ ÉS UN ROBOT? / Andreu Corominas Murtra

Què és un robot

Després de la presentació de la setmana passada (veure post anterior al seu blog) , seguirem amb un post bàsic (però que ha sigut difícil d’escriure !)  i explicarem què és un robot, de quines parts essencials està format, i quins coneixements i disciplines s’hi veuen implicats.

Definir amb rigor el concepte robot és bastant complicat, però podríem pocket option explicar-ho com una màquina electromecànica, que part o tota la seva estructura es mou en dos o més graus de llibertat. Sempre incorpora una part mecànica i una  d’electrònica, i normalment també conté sensors, i un o més processadors que executen diversos programes informàtics dissenyats per resoldre un conjunt de tasques en concret, de manera autònoma, operada o mixta. El problema de definir amb rigor el terme robot és que la definició cal que s’allunyi tant del concepte “rentadora” com del concepte “cotxe”. Tant si ho hem aconseguit com si no, seguirem explicant les parts que formen un robot.

En un robot, en general sempre trobarem un o més llaços de l’estil:

llaçRobot

Quan diem “llaç” ens referim a cicles abstractes pels quals circula la informació.

La mecànica la formen el conjunt de peces (volums) i de quina maners estan unides, i és la part que defineix l’abast motriu del robot. La precisió motriu també vindrà, en part, determinada per la mecànica. Sovint el disseny i la unió de les peces són aspectes fonamentals per aconseguir els moviments desitjats. A més, la mecànica també s’encarrega de calcular quines són les forces que cada peça ha de suportar quan el robot es mou.

La part electrònica està formada per uns components que faran de pont entre el món informàtic i el dels sensors i els actuadors. L’electrònica dels robots és la gran traductora del llenguatge dels sensors al https://pocketoption.com.co/copy-trade llenguatge informàtic, i del llenguatge informàtic cap al llenguatge dels actuadors.  És un constant exercici de posar en comú diferents interfícies, rangs de voltatges, codificacions, connectors, freqüències, etc.

Els sensors són components que converteixen una magnitud física (temps, acceleració, camp magnètic, temperatura, llum, etc. ) en un senyal elèctric. Els sensors són els sentits dels robots, i  són la seva manera de veure el món. Des del punt de vista d’un enginyer robòtic, és molt interessant poder visualitzar el món d’una manera diferent de la que ho fem els humans, i fer l’exercici empàtic de visualitzar el món segons, per exemple, un escàner làser.

La part informàtica és l’encarregada de prendre decisions segons les dades que li arriben dels sensors, i enviar aquestes decisions cap als actuadors. Aquestes deliberacions les fa un programa informàtic que s’executa sobre un processador, i que ha de resoldre les decisions en temps real, és a dir amb un retard màxim que no afecti el rendiment de l’aplicació final. Aquesta part informàtica és molt creativa perquè obliga als programadors a imaginar moltes solucions i dreceres perquè els robots siguin ràpids i puguin executar les tasques amb èxit. No cal oblidar que avui en dia la informàtica es basa en dispositius demicroelectrònica, com els processadors, les memòries o altres xips.

La figura de dalt ens mostra el cas bàsic, però el podríem extendre amb un parell de situacions que ofereixen grans possibilitats pels robots d’avui en dia:

  • Podem trobar sovint altres sensors en els propis actuadors o en la mecànica. Això ens genera nous llaços que ajudaran a tenir un control més precís dels moviments
  • També hi ha la possibilitat de muntar actuadors sobre els propis sensors, la qual cosa obre les portes a una percepció activa, és a dir, a no haver de moure el robot sencer per focalitzar l’atenció en una zona concreta de l’entorn.

Com veieu, això dels robots és un univers molt transversal, on habitualment es treballa amb equips de gent que s’han d’organitzar molt per poder-se repartir bé la feina entre els diferents especialistes, però sempre procurant que ningú perdi la visió global del robot que es vol construir.

Doncs ara ja sabem una mica més què és un robot, de quines parts està format, i quins coneixemements http://pocketoption.com.co/copy-trade i disciplines són importants alhora de dissenyar-los. De mica en mica anirem aprofundint en els diferents temes que hem explicat, i anirem analitzant notícies d’arreu que ens vagin arribant.

Salut !

Share

Tomas Cascante

Acerca del autor

Tomas Cascante

Biografía pendiente de revisión.

Leave A Response

You must be logged in to post a comment.